Sivilombud Hanne Harlem overleverer Sivilombudets årsmelding til stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

Sterk vekst i klager til Sivilombudet

Sivilombud Hanne Harlem leverte i dag, tirsdag 25. mars, Sivilombudets årsmelding for 2024 til Stortinget.  

Se også:

Stortingspresident Masud Gharahkhani tok imot årsmeldingen på vegne av Stortinget. Årsmeldingen oversendes kontroll- og konstitusjonskomiteen som vil behandle den på vanlig måte.

Sivilombudet behandler klager, setter i gang undersøkelser av eget tiltak, og besøker steder der mennesker er fratatt friheten.  Sivilombudet er Stortingets kontrollorgan, og leverer hvert år en årsmelding til Stortinget om sin virksomhet i det foregående året.

Økning i antall klager

Alle som mener at de er utsatt for feil eller urett fra offentlige myndigheter, kan klage til Sivilombudet når de har brukt alle andre klagemuligheter.

Sivilombudet registrerte totalt 4998 nye saker i 2024. Tallet inkluderer klager fra borgere (4771), undersøkelser tatt opp av eget tiltak (14) og andre henvendelser (213).
Sivilombudet har sett en stor økning i saker de to siste årene. Siden 2022 har tallet gått opp fra cirka 4000 saker i året, til cirka 5000 saker i året.

– Antallet klager til Sivilombudet fortsetter å øke. Mye er bra med norsk offentlig forvaltning, men vi har også gitt forvaltningen kritikk i flere saker gjennom året. I disse tilfellene ber vi forvaltningen om å rette opp feil. I flere saker følger vi opp over tid at det skjer bedring, sier sivilombud Hanne Harlem.

Sivilombudet får flest klager innenfor disse områdene

  • saksbehandlingstid og manglende svar
  • trygd, sosialhjelp og barnebidrag
  • plan og bygg
  • helse- og omsorgstjenester
  • ansettelsessaker og arbeids- og tjenesteforhold

Antallet klager på lang saksbehandlingstid er økende. Det er også tallet på klager innenfor offentlighet og innsyn, der Sivilombudet fikk inn 34 prosent flere klager enn i fjor, og har gitt kritikk til forvaltningen i 33 saker.

Bekymring for forholdene i fengslene

I 2024 besøkte Sivilombudet fem høysikkerhetsfengsler. Besøkene avdekket flere kritikkverdige forhold knyttet til blant annet helsehjelp, omfanget av faktisk isolasjon og behandlingen av mindreårige i fengsel. Tidligere i år leverte Sivilombudet også en egen særskilt melding til Stortinget om omfattende innlåsing og faktisk isolasjon av innsatte.

Les nettutgave av årsmeldingen her: Årsmelding Sivilombudet 2024