– Dette er en viktig rapport, og den underbygger også de funn vi har gjort de siste årene. Ikke minst peker rapporten på det høye – og skadelige – innslaget av isolasjon i norske fengsler, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.
Komiteen er sammensatt av uavhengige eksperter fra Europarådets medlemsland. Deres oppgave er å forebygge tortur og umenneskelig behandling ved å besøke steder der mennesker er fratatt sin frihet i medlemslandene, som fengsler, psykiatriske sykehus og politiarrester.
Under landbesøket til Norge i fjor gjennomførte komiteen besøk til tre politiarrester, fem fengsler, ett psykiatrisk sykehus, ett sykehjem og utlendingsinternatet på Trandum. I den endelige rapporten presenterer komiteen sine funn og anbefalinger til norske myndigheter. Komiteen var blant annet kritisk til forholdene i flere fengsler, der mange innsatte satt innelåst alene på cellene i over 22 timer i døgnet med veldig begrenset menneskelig kontakt. Det ble også påpekt at det fortsatt var store utfordringer i de besøkte fengslene at innsatte med store psykiske helseutfordringer ikke fikk tilstrekkelig psykisk helsehjelp.
Norske myndigheter mottok en rekke andre anbefalinger på flere områder. Blant annet ble det anbefalt å styrke rettssikkerhetsgarantier i politiarrest, styrke dokumentasjon for bruk av belteseng i psykisk helsevern og å avslutte rutinemessig kroppsvisiteringer på Politiets utlendingsinternat på Trandum.
Komiteen ga også ros til myndighetene. Det ble blant annet fremhevet at det var etablert et avhørsprogram i politiet som kunne hindre at arrestantene utsettes for utilbørlig tilståelsespress.
– Det er også hyggelig å lese at komiteen berømmer hvordan vi utfører vårt NPM mandat i Norge, sier Falkanger.
Norske myndigheter har fått en frist på seks måneder for å besvare hvordan rapporten vil bli fulgt opp.