Se rapporten her: Besøk til Trondheim fengsel og forvaringsanstalt, avdeling Nermarka
Sivilombudet har en rekke anbefalinger etter besøket, som fengselet må gi en tilbakemelding på oppfølgingen av innen 10. januar 2025.
Uverdige sanitærforhold og utrygge innsatte på fellesskapsavdelinger
Sivilombudet fremhever spesielt de kritikkverdige forholdene på “E-bygget”, et eget bygg med to fellesskapsavdelinger med 20 celler per avdeling.
– For mange innsatte på de små arealene førte til mye bråk, uro og utrygghet, sier sivilombud Hanne Harlem.
– I praksis var det ofte kun én betjent som hadde ansvar for å følge opp 20 innsatte. Ingen av cellene i E-bygget hadde toalett eller dusj, og innsatte måtte få kontakt med ansatte via callinganlegget for så å bli fulgt til toalettet i tiden de var innelåst på cellen, legger Hanne Harlem til.
I hverdagen var innsatte innelåst alene på cellene uten toalett i 10 timer og 40 minutter i strekk og i helgene varte innlåsingen i nesten 15 timer.
– Vi ble kjent med at innsatte opplevde seg utrygge på E-bygget. Enkelte foretrakk å være på restriktiv avdeling i fengselet for å slippe å være på E-bygget, selv om det innebærer mer isolasjon og mindre aktiviseringstilbud, utdyper Hanne Harlem.
– Når E-bygget nå skal renoveres, er det viktig å sikre at avdelingene får en størrelse og utforming som legger til rette for trygghet og oppfølging, i tillegg til at innsatte får toalett og dusj på cellen, understreker Harlem.
Bekymringsfull bruk av sikkerhetscelle
Vår gjennomgang viste at 15 av 20 vedtak om plassering på sikkerhetscelle i 2023 skyldtes at den innsatte hadde forsøkt å ta sitt eget liv, skadet seg selv eller uttrykt ønsker om å ta sitt eget liv.
– Det er svært bekymringsfullt at sikkerhetscelle brukes som tiltak for å forebygge selvmord, understreker Harlem. I tre av sakene vi gjennomgikk ble innsatte fratatt madrass under deler av oppholdet på sikkerhetscellen.
Mangelfull helseoppfølging
Dokumentgjennomgangen viste at flere innsatte var isolert over flere uker og måneder. Noen hadde en tydelig forverring av fysisk og psykisk helse etter tre-fire ukers isolasjon, og vi savnet et mer systematisk samarbeid mellom fengselet og helsetjenestene for å avbryte isolasjonen eller forhindre ytterligere skade.
Sivilombudets rapport
Sivilombudet arbeider for å forebygge tortur og umenneskelig behandling i institusjoner ved å besøke steder hvor mennesker er fratatt friheten. Det omfatter blant annet fengsler, politiarrester, psykisk helseverninstitusjoner og barnevernsinstitusjoner.
Sivilombudets besøksrapport om Trondheim fengsel inneholder 33 anbefalinger innenfor følgende områder:
- Fengselshverdagen
- Innlåsing og isolasjon
- Innsattes helserettigheter