Stavanger fengsel. Foto: Sivilombudet

Kritikk av Stavanger fengsel

Sivilombudet kritiserer Stavanger fengsel for å holde for mange innsatte isolert på cella store deler av døgnet. Fengselet beskriver en presset ressurs- og bemanningssituasjon.

Se rapporten her: Besøk til Stavanger fengsel

Stavanger fengsel er et høysikkerhetsfengsel for menn med plass til 49 innsatte. Sivilombudet besøkte fengselet også i 2016, og har nå fulgt opp med et nytt besøk.

– Det er urovekkende at det også i Stavanger fengsel er innsatte som er mye innelåst alene på egen celle, uten aktivisering og sosial kontakt, sier sivilombud Hanne Harlem.

Fengselet må svare på hvordan de følger opp kritikken i Sivilombudets rapport innen 7. april 2025.

Midlertidig stengt avdeling fører til for mye innlåsing

På grunn av ressurs- og bemanningssituasjonen har Stavanger fengsel stengt en fellesskapsavdeling. Dette gjør at mange innsatte blir sittende på den restriktive avdelingen uten at det er en sikkerhetsmessig begrunnelse for dette. Den restriktive avdelingen har ikke fellesområder.

– Mange på den restriktive avdelingen hadde verken skole eller arbeid og var derfor innelåst over 19 timer i døgnet. Med alt vi vet om skadevirkningene av langvarig og omfattende innlåsing, er situasjonen ved denne avdelingen alvorlig. Vi fant også innsatte med konkrete tegn på isolasjonsskader, sier sivilombud Hanne Harlem.

Selv ikke de innsatte på denne avdelingen som hadde tilbud om skole eller arbeid, kunne være åtte timer ute fra cella hver dag, slik internasjonale minstestandarder krever.

På besøkstidspunktet hadde fengselet kun 13 alminnelige fellesskapsplasser, mens den restriktive avdelingen hadde 22 plasser. Innsatte kunne derfor bli sittende i månedsvis på restriktiv avdeling før de ble overført til en fellesskapsplass.

Vanskelige forhold for både innsatte og ansatte

Selv om en fellesskapsavdeling var stengt, ble fengselet driftet med en bemanning fengselet mente var minimum for en sikkerhetsmessig forsvarlig drift.

Få betjenter på jobb gjorde at enkelte ansatte gruet seg til å gå på jobb.

–  Vårt inntrykk er at de ansatte i Stavanger fengsel gjør en god jobb. Men betjentene forteller at de kun får gjort det helt nødvendige, og at de har for lite tid til å snakke med, eller følge opp innsatte de ser sliter. Dette er krevende, for både ansatte og innsatte. Vi ser også at betjentene ikke klarer å fange opp vold og konflikter i fengselet, sier sivilombud Hanne Harlem.

Mulige menneskerettsbrudd ved bruk av utelukkelse og sikkerhetscelle

Sivilombudets gjennomgang av vedtak om bruk av tvangstiltak som utelukkelse og sikkerhetscelle viste at beslutningene ofte var for dårlig begrunnet og flere innsatte ble ikke fulgt opp slik loven krever.

To saker var særlig alvorlige. Dette gjaldt bruk av håndjern og pepperspray mot innsatte inne på låste celler. Dette var alvorlig og inngripende maktbruk, som fengselet ikke hadde begrunnet.

– Vår vurdering er at maktbruken var i strid med forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3, sier sivilombud Hanne Harlem.

Om Sivilombudets besøk

  • Sivilombudet besøkte Stavanger fengsel 17.-19. september 2024.
  • Stavanger fengsel ligger i Dusavik i Stavanger kommune og har høyt sikkerhetsnivå. Ordinær kapasitet var 68 mannlige innsatte, men som følge av en vanskelig bemanningssituasjon ble én avdeling midlertidig stengt med virkning fra 1. november 2023. Faktisk kapasitet var derfor 49 innsatte under vårt besøk.
  • Sivilombudet arbeider for å forebygge umenneskelig og nedverdigende behandling av mennesker som er fratatt friheten, i henhold til artikkel 3 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Arbeidet omfatter besøk til fengsler, politiarrester, psykisk helseverninstitusjoner og barnevernsinstitusjoner.
  • Besøket i Stavanger fengsel besto av fysisk befaring, 37 intervjuer med innsatte og ansatte, og innhenting av en stor mengde dokumentasjon fra fengselet som rutiner, ukeplaner og vedtak.
  • I 2024 har Sivilombudet også besøkt Eidsberg fengsel, Trondheim fengsel, Ringerike fengsel og Ålesund fengsel.