Ålesund fengsel. Foto: Sivilombudet

Kritikkverdige forhold i Ålesund fengsel

Sivilombudet har besøkt Ålesund fengsel. Rapporten konkluderer med at innsatte er for mye låst inne alene på cella. Risikoen for umenneskelig og nedverdigende behandling er høy.

Se rapporten her: Besøk til Ålesund fengsel

Ålesund fengsel er et høysikkerhetsfengsel for menn med 27 plasser. Det er første gang Sivilombudet har besøkt dette fengselet.

– Det er alvorlig at de innsatte i Ålesund fengsel er plassert alene på cella i store deler av døgnet, uten kontakt med andre, sier sivilombud Hanne Harlem.

Skadevirkninger av omfattende innlåsing

Sosial aktivitet og kontakt med andre er vesentlig for mennesker.  Det er godt dokumentert at isolasjon og plassering alene og innelåst på cella, er skadelig. Europarådets torturforebyggingskomité (CPT) anbefaler at innsatte bør tilbringe minst åtte timer utenfor cella hver dag.

Rapporten fra Ålesund fengsel viser at mange innsatte systematisk er låst inne på sin egen celle mer enn 18 timer i døgnet på hverdager. I helgene er nesten alle innsatte låst inn mer enn 19 timer i døgnet.

– Vi så at flere av de innsatte var preget, og noen skadet, av den omfattende innlåsingen Så mye innlåsing, på ubestemt tid og uten individuell vurdering, innebærer en risiko for at innsatte utsettes for umenneskelig eller nedverdigende behandling, sier Hanne Harlem.

Innsatte som har heldagstilbud på jobb eller skole er mer utenfor cella enn andre, men på besøkstidspunktet var det bare åtte av 24 innsatte i Ålesund fengsel som hadde et slikt tilbud.

Dårlige fysiske forhold

– Fengselets lokaler er gamle og lite egnet til å drive fengsel i. Luftegården, som er det eneste stedet de 27 innsatte kan få frisk luft, er en liten, asfaltdekket plass med flere meter høye betongmurer rundt. Det er ikke lagt til rette for noen form for fysisk aktivitet utendørs. Forholdene i luftegården forsterker belastningen med å være mye innelåst, sier Hanne Harlem.

Sivilombudet kommer med en rekke anbefalinger i rapporten, som fengselet, helseavdelingen og sykehuset må svare på innen 12. mars 2025.

Om Sivilombudets besøk

  • Sivilombudet besøkte Ålesund fengsel 3.–5. september 2024.
  • Sivilombudet arbeider for å forebygge umenneskelig og nedverdigende behandling av mennesker som er fratatt friheten, i henhold til artikkel 3 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Arbeidet omfatter besøk til fengsler, politiarrester, psykisk helseverninstitusjoner og barnevernsinstitusjoner.
  • Besøket i Ålesund fengsel besto av fysisk befaring og 30 intervjuer med innsatte og ansatte. Sivilombudet hentet inn dokumentasjon fra fengselet og Ålesund kommune, inkludert rutiner, vedtak, protokoller og journaler. Vi hentet også inn informasjon fra tilsynsrådet for kriminalomsorgen, region vest.
  • I 2024 har Sivilombudet også besøkt Eidsberg fengsel, Trondheim fengsel, Ringerike fengsel og Stavanger fengsel.