Se rapporten her: Besøk til Ringerike fengsel
Sivilombudet har en rekke anbefalinger etter besøket, som fengselet og helsetjenestene har fått frist til å svare på innen 12. februar 2025.
Utrygghet og selvisolasjon blant innsatte
Et alvorlig funn er at lav bemanning gjorde det vanskelig for fengselet å ivareta innsattes trygghet. I noen deler av fengselet er det kun to betjenter som kan være til stede i fellesskap med opptil 28 innsatte. Sivilombudet så at dette skapte stor utrygghet:
– Vi fikk beskrevet utfrysing og trusler om vold som ikke ble fanget opp. Flere innsatte isolerte seg på cellen av frykt for egen sikkerhet. Dette er svært alvorlig, sier setteombud Kirsten Sandberg.
Rapporten peker også på at antallet innsatte som isolerer seg selv på cellen over lang tid, nesten har doblet seg på ett år.
Behov for styrket rettssikkerhet og oppfølging av isolerte innsatte
Et annet viktig funn gjaldt mangler i oppfølgningen av innsatte som var besluttet isolert. Det var uklart om det ble gjort jevnlige vurderinger av behovet for fortsatt isolasjon, slik loven krever. Det manglet også individuelle planer for hvordan fengselet jobbet med å avslutte langvarige isolasjonsvedtak.
– Dette øker risikoen for at innsatte holdes isolert lenger enn det som er strengt nødvendig, understreker Sandberg. – Langvarig isolasjon er skadelig og svært belastende.
Rapporten peker også på at noen langtidsisolerte var underlagt strenge sikkerhetstiltak, og at de måtte følges av mange betjenter med hjelm og skjold når de skulle ut av cellen.
– Det strenge sikkerhetsregimet skapte en situasjon der fengselet strammet stadig hardere til, og dette gjorde relasjonene gradvis verre. Det er viktig at fengselet iverksetter tiltak for å dempe konfliktnivået i slike saker, sier Sandberg.
Besøket avdekket alvorlige mangler i helseoppfølgingen av isolerte. Helseavdelingen gjennomførte ikke daglige besøk til innsatte som satt i isolasjon, slik menneskerettslige standarder krever.
– Enkelte innsatte hadde vært isolert over flere uker uten at det var dokumentert at helsepersonell hadde fulgt dem opp. Det gir grunn til sterk bekymring for disse menneskenes helse, avslutter Sandberg.
Sivilombudets rapport fra Ringerike fengsel
Sivilombudet arbeider for å forebygge tortur og umenneskelig behandling i institusjoner ved å besøke steder hvor mennesker er fratatt friheten. Det omfatter blant annet fengsler, politiarrester, psykisk helseverninstitusjoner og barnevernsinstitusjoner. Sivilombudets rapport om Ringerike fengsel inneholder 39 anbefalinger til fengselet, Ringerike kommune, fengselshelsetjenesten og Vestre Viken HF, Ringerike DPS innenfor følgende områder:
- Dagtilbud
- Kontakt med omverden
- Innlåsing og isolasjon
- Utelukkelse fra fellesskapet
- Bruk av tvangsmidler
- Forholdene for innsatte på særlig høyt sikkerhetsnivå
- Forebygging av selvskading og selvmord
- Helsekartlegging og helseoppfølging
Sivilombud Hanne Harlem er inhabil i forbindelse med besøket til Ringerike fengsel. Kirsten Sandberg er setteombud. Sandberg er professor ved Universitet i Oslo og har også tidligere vært setteombud i forbindelse med besøk og rapporter under Sivilombudets forebyggingsmandat.