Utvalgt tema: Innsyn
Innsynsretten er en viktig grunnstein for demokratiet, og er nedfelt i Grunnlovens kapittel om menneskerettigheter. Innsynsretten skal bidra til at borgerne får tilstrekkelig, relevant og god informasjon om saker som behandles og avgjøres av myndighetene.
En forutsetning for å oppnå formålene med innsynsretten, er at innsynskrav behandles hurtig og korrekt, og innsynssaker er derfor et viktig arbeidsområde for Sivilombudet.
Hvorfor er innsyn viktig?
Informasjon og åpenhet er nødvendig for å engasjere og aktivisere borgerne. Innsynsretten gir også borgerne mulighet til å gjøre sitt syn gjeldende overfor myndighetene på et informert grunnlag. Innsynsretten er viktig for tilliten borgerne har til forvaltningsorganene og avgjørelsene de tar. Den bidrar til at saker blir tilstrekkelig opplyst, at avgjørelser er i tråd med gjeldende regelverk og til å hindre usaklig forskjellsbehandling.
Korrupsjon, kritikkverdige forhold og systemmangler kan avdekkes og forhindres gjennom innsyn. Innsynsretten er derfor også et viktig verktøy for journalister og folk generelt for å kontrollere myndighetsutøvelsen og forvaltningens virksomhet.
Klager om innsyn
Sivilombudet mottar stadig flere klager om innsyn, og i 2023 var tallet 337 saker. Det er noen temaer som går oftere igjen enn andre. For det første gjelder dette saksbehandling av innsynskrav og da spesielt saker som gjelder saksbehandlingstid. Videre er det om unntak for interne dokumenter, både organinterne og dokumenter sendt mellom ulike organer. For det tredje er det unntak som følge av taushetsplikt. Disse tre temaene er det gjort nærmere rede for i Innsynsguiden, utgitt av Sivilombudet i 2022 og sist oppdatert 7. juni 2024.