• Forside
  • Aktuelt
  • Møtte mange hindringer med offentlige digitale systemer

Møtte mange hindringer med offentlige digitale systemer

Sivilombudet understreker i en ny uttalelse at borgerne ikke kan fratas rettigheter som følge av offentlige digitale løsninger. Klagerne i saken hadde i tingretten fått tildelt foreldreansvaret for et barn. De fikk store utfordringer i møte med offentlige digitale systemer.

Klagerne møtte flere hindringer i å utøve foreldreansvaret på områder som skole, helsehjelp, velferdsordninger (Nav) og politi. De offentlige digitale systemene manglet digital tilgang til opplysninger om foreldreansvaret.  Det var ikke lagt til rette for alternative løsninger.

  • Når de skulle henvende seg til Nav, måtte de sende inn kopi av tingrettsdommen ved hver søknad, for eksempel barnetrygd og barnepensjon (etterlattepensjon). De hadde spurt Nav om ikke dommen kunne registreres «en gang for alle». Det var ikke mulig. Den måtte sendes inn hver gang.
  • Da barnet fikk tildelt skoleplass, måtte skolen skrive inn jenta som fosterbarn, selv om hun ikke på noe tidspunkt hadde hatt denne statusen reelt eller i Folkeregisteret.
  • Klagerne hadde ikke mulighet til å bruke sin BankID i noen sammenhenger med hensyn til jenta. De hadde derfor ikke mulighet til å logge seg inn på hennes Helsenorge-profil. Hun var for ung for innlogging på egne vegne.
  • Lokalt politi hadde opplyst at de ikke fant opplysninger i sine digitale systemer om at klagerne hadde foreldreansvaret. De hadde også opplyst at, dersom det var nødvendig, ville de ha kontaktet barnets biologiske far, som ikke hadde foreldreansvar.

Problemene oppstod blant annet fordi de digitale systemene ikke kunne hente ut folkeregistrerte opplysninger om foreldre som hadde fått foreldreansvaret tildelt ved dom.

Klagerne hadde vært i kontakt med Folkeregisteret, Statsforvalteren, Politiet, advokat, Nav, skolen, barnevernet og tingretten. Ingen kunne løse problemene deres.

Sivilombudets uttalelse

Sivilombudet konkluderer med at dersom digitale løsninger hindrer noen brukere fra å benytte det samme tjenestetilbudet som andre, må forvaltningen ha gode alternative løsninger.  Offentlig forvaltning må sørge for at digitale systemer i størst mulig grad ivaretar alle brukernes rettigheter.

Etter at ombudet tok opp klagernes sak, ble det gjort endringer i Helsenorge slik at de fikk tilgang til tjenesten på vegne av barnet. Sivilombudet har også bedt kommunen og Politidirektoratet om å følge opp saken.

Les uttalelsen fra Sivilombudet her: Digitale systemer i forvaltningen – plikten til å ha alternative manuelle løsninger for å oppfylle borgernes rettigheter