Spesialenheten for politisaker har nylig publisert sin årsrapport for 2014.
Spesialenheten for politisaker er en riksdekkende etterforskings- og påtalemyndighet. Enhetens oppgave er å etterforske saker som gjelder spørsmålet om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått en straffbar handling i tjenesten.
Den 1. januar 2015 er det 10 år siden Spesialenheten ble opprettet, og årsrapporten gir anledning til å se tilbake på arbeidet gjennom disse årene. Spesialenheten benytter årsrapporten til å oppsummere erfaringer fra eget arbeid og fra de virksomheter enheten har ansvar for å etterforske. Rapporten trekker fram områder Spesialenheten har jobbet spesielt med, som hendelser i politiarrest, misbruk av politiets registre, og etterforskning av saker der politiet har avfyrt skudd.
Årsrapporten inneholder også informasjon om Spesialenhetens virksomhet i 2014, inkludert oversikt over saker der Spesialenheten har funnet at vilkårene for straff er til stede, saker i domstolen, internasjonalt samarbeid og administrative vurderinger.
Videre inkluderer årsrapporten en artikkel om Sivilombudsmannens forebyggingsarbeid som startet opp i 2014. Innlegget beskriver forebyggingsmandatet og arbeidsmetode samt besøkene enheten har gjennomført i 2014 og noen av funnene disse resulterte i.