Beskyttelse av mennesker med særlig risiko for tortur og umennskelig behandling

24. september 2015 organiserte Association for the Prevention of Torture (APT) en panelsamtale om beskyttelse av mennesker som er fratatt friheten og befinner seg i en særlig sårbar situasjon.

Paneldebatten fant sted i Warsawa der represenanter fra 57 stater, samarbeidspartnere, sivilt samfunn og internasjonale organisasjoner var samlet for Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europas (OSSE) “Human Dimension Implementation Meeting 2015”.

Økt risiko for tortur og umenneskelig behandling

Noen mennesker står overfor en større risiko for tortur og umenneskelig behandling når de er fratatt friheten. Det kan for eksempel være på grunn av alder, kjønn, etnisitet, religion, seksualitet eller helsetilstand. Hvordan kan man bedre sikre rettighetene til disse menneskene?

Først fortalte Jean-Sébastien Blanc fra APT generelt om risikofaktorer og utfordringer for frihetsberøvede i situasjoner med særlig sårbarhet.

Videre presenterte Idaver Memedov fra OSSE utfordringer i forholdet mellom roma- og sintigrupper og politiet i OSSE-området.

Deretter snakket Yuri Belousov, leder av det ukrainske forebyggingsorganet, om særlig sårbarhet blant barn som er fratatt friheten.

Se videoer av disse innleggene på APTs nettside.

Erfaringer fra kjønnssensitivt forebyggingsarbeid i Norge

Helga Fastrup Ervik, leder for Sivilombudsmannens forebyggingsenhet, holdt et innlegg om erfaringer fra kjønnssensitivt forebyggingsarbeid i Norge.

Hun fortalte at kvinner i norske fengsler i hovedsak er en marginalisert gruppe ettersom det kun er tre egne kvinnefengsler i Norge. Kvinnelige innsatte soner for det meste i fengsler sammen med et flertall av menn.

Videre forklarte hun hvordan Sivilombudsmannens forebyggingsenhet forbereder seg til og gjennomfører besøk til fengsler med tanke på kjønnssensitivitet. Blant annet sørger enheten for å ha et kjønnsbalansert besøksteam, å ha tilgang til tolker av ulike kjønn, og man forsøker å stille de riktige spørsmålene til de riktige personene. Ikke minst vektlegger man fleksibilitet slik at teamet kan imøtekomme ønsker og legge til rette for gode samtaler med de menneskene man snakker med under besøket.

Funn fra besøk til norske fengsler

Ervik fortalte at det i mange norske fengsler er egne avdelinger for kvinner. Samtidig er det ofte et lavt antall kvinner i hvert fengsel, enkelte ganger kun én eller to. For å sørge for at kvinner da soner separat fra menn, blir kvinner ofte plassert på restriktive avdelinger og de soner dermed på høyere sikkerhetsnivå enn de egentlig skal.

Kvinner soner også ofte i fengsler som er langt hjemmefra.

Sivilombudsmannen har videre funnet at endel kvinner føler seg utrygge selv i egne avdelinger. En grunn kan være at ansatte ikke oppsøker kvinneavdelingene like ofte. Kvinner har også et mindre aktivitetstilbud og mindre uteområder. Mangel på aktiviteter kan føre til mye frustrasjon.

Transpersoner er ofte svært isolerte, og noen ganger velger de selv å sone på restriktiv avdeling på grunn av utrygghet i fengselet.

Se video av hele Erviks innlegg under.