Sivilombudet har gjennomført uvarslede besøk og samtaler med over 200 innsatte og 230 ansatte i ti fengsler i 2023 og 2024. Isolasjon er helseskadelig, og det er en høy risiko for at innsattes menneskerettigheter brytes.
Økende bekymring for situasjonen i fengslene
Sivilombudets undersøkelser har avdekket at mange innsatte i fengslene er innelåst alene på cellen, uten en beslutning om isolasjon fra domstolen eller fengslene.
– Vi er bekymret for at stadig flere ser ut til å bli innelåst på cellen nesten hele døgnet, sier sivilombud Hanne Harlem. – Det er urovekkende at disse forholdene ser ut til å ha blitt verre etter at vi i 2019 varslet Stortinget om helseskadelige forhold og isolasjon.
Meldingen viser at den omfattende innlåsingen ofte skyldes mangel på arbeid- eller skoletilbud og få ansatte. I tillegg er fengselsavdelingene mange steder uten egnede fellesarealer.
Alvorlige konsekvenser av innlåsing
Mange innsatte Sivilombudet har møtt i fengslene har vært sterkt preget av at de mangler menneskelig kontakt, og har formidlet håpløshet og resignasjon. Flere har vist symptomer på isolasjonsskader, og helsepersonell hadde også dokumentert dette.
– Det er alvorlig at mennesker i statens varetekt risikerer å få helseskader som følge av forholdene i fengslene, sier Harlem.
Unge innsatte og innsatte som er psykisk syke, som det er mange av i fengslene, er særlig utsatte for skadevirkningene av isolasjon. Meldingen viser også at innlåsingen øker risikoen for konflikter og tvangsbruk, og at belastningen på ansatte i kriminalomsorgen øker.
Risiko for brudd på menneskerettighetene
Den omfattende innlåsingen og faktiske isolasjonen som Sivilombudet har avdekket innebærer en reell risiko for at forbudet mot umenneskelig eller nedverdigende behandling brytes i fengslene.
– Alle innsatte bør ha en fengselshverdag der de kan tilbringe minst åtte timer utenfor cellen med aktiviteter og sosial kontakt hver dag. Dette er en internasjonal minstestandard som det er åpenbart at Norge bør oppfylle, avslutter Harlem.
Fakta – særskilt melding fra Sivilombudet
- Undersøkelsene er gjort på grunnlag av Sivilombudets mandat om å forebygge tortur og umenneskelig behandling.
- Særskilt melding er det sterkeste virkemiddelet Sivilombudet har overfor forvaltningen.
- Funnene i meldingen er basert på uvarslede besøk og undersøkelser av ti høysikkerhetsfengsler i 2023 og 2024.
- Fengslene som er besøkt i perioden:
- Agder fengsel, avdeling Froland
- Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt
- Halden fengsel
- Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg
- Nordland fengsel, avdeling Bodø
- Ringerike fengsel
- Stavanger fengsel
- Trondheim fengsel, avdeling Nermarka
- Ålesund fengsel
Sivilombudet har også gjennomført en avgrenset undersøkelse av Oslo fengsel.
- Sivilombudet leverte også en særskilt melding til Stortinget om isolasjon i fengsler i 2019.